Svansjön!

Efter en hård skoldag men bibelöversättningar på schemat erbjöd sig vår egen prima ballerina Hanna oss en balettlektion, något som vi såklart inte kunde motstå! Vissa visade sitt gillande genom att försöka sig på att dansa medan andra roat tittade på. Ikväll väntar ännu en kväll vid kåtan med lägereld och mys för de som vill! Hare!
...såattee...

De första minusgraderna har nu nått Hemavan men det är inget som stoppar oss från att spendera timme efter timme utomhus (även nattetid men då sovandes såklart;) ). Sedan sist har vi avslutat vår tid med Jonas och vårt nya rekord i att rabbla gamla testamentet (i ord och rörelse) är på 2,45 min (rätt stolta). Sedan har vi grötat ner oss ordentligt i några bibeltexter från evangelierna och fått en lång utläggning av pryltokiga Mojo som gick loss bland kastruller, gasbrännare, specialflaskor och andra attiraljer. Vissa tyckte det var kul och andra ville mest sova. Ikväll fick vi privilegiet att besöka vår eminenta lärare P-O och hans käraste Anna i deras hem. Det bjöds på gott hembakat bröd, spännande historier och en fantastisk utsikt över barn som lekte dunken på lekplatsen på andra sidan staketet. Oscar var minst sagt sugen på att joina och sneglade lite avundsjukt ut på barnen som verkade ha så roligt. Vi försökte trösta honom med att utlova en lekdag framöver, det verkade fungera. Nu ska vi ut på återbesök i vindskyddet och utnyttja våra grymma sovsäckar.

Annat att nämna: Elin är grym på att charma till sig grejer! Förra veckan lyckades hon till vår stora glädje få med sig sex mössor helt gratis från en sportaffär i Tärnaby med orden "kan inte vi också få var sin mössa" efter att Oscar tagit på sig en mössa på skämt som sedan kassören lite diskret sagt att han kunde få behålla. När vi gick ut ur affären var vi lyckliga trots att vi hörde kommentaren till nästa kund från kassören "Ja.. jag måste ju klä på de där stockholmarna"... och idag, nästa bragd. När vi efter en fantastisk kväll skulle be för varandra utbrister Elin "Tack gode Gud för hembakt bröd" och med de orden charmade hon Anna så pass att hon lycklig gick därifrån med en påse hembakt bröd.

Tjipp och Hoj! // Eva & Elin

Leviter och präster, offer och fester!!

Blå himmel, en viss kyla, myspys i allrummet och för vissa även planer att gå ut och testsova sina sovsäckar i ett närbeläget vindskydd... ja det är denna kväll i ett nötskal. Nu har även vi fått träffa och bekanta oss med samer, en fantastisk chans att få reda på hur det var att leva som same för rätt många år sedan och hur det är idag. Denna upplevelse blandades med vår första organiserade vandring med tält och ryggsäck - en vandring som bjöd på såväl trädrenar som en fantastisk utsikt. Denna lilla utflykt gjordes i slutet av förra veckan och under helgen passade några av oss på att ta en extra tur till en liten kåta på fjällen där vi sov, plockade hjortron och blåbär. En riktigt mysig dag ute i fjällen och (nästan det bästa av allt) det gemensamma bastubadet efteråt följt av kladdkaka med nykokt hjortronsylt. Idag har vi även fått bekanta oss med en viss Jonas som med stor entusiasm börjat sina försök att lära oss gamla testamentet utantill på under tre minuter och jag får väl ändå säga att han lyckats såhär långt. Slutsats, med rörelser och ord kan man lära en bibelfjällare nästan vad som helst (en liten omskrivning av ett härligt "Emil och griseknoen-citat"). Vi har även fått bekanta oss med den nybyggda klätterväggen som sitter på huset här så nu har vi kort och gott fått en utbildning i säkring som visst ska duga för att vi ska kunna slänga oss ut bland greppen på väggen... vi får väl se hur många brutna ben och armar vi har i slutet av året. ;) Skämt åsido var utbildningen vass och jag tror att alla både insåg hur viktigt det är med säkerhet och att det är svårare att säkra tillräckligt snabbt än vad det ser ut som. Peace out! //Eva

P-p-p-psalm 89

Efter en gemytlig frukost i vårt kära annexet påbörjade vi dagens lektion med det fortsatta temat "vandring genom Bibeln". Sedan tog vi vårat rosa rymdskepp till Mars och hälsade på våra vänner där. Efter vårt lilla rymdäventyr fortsatte vi skoldagen på ett mer vanligt vis, det vill säga Bibelläsning, fika, samtal, lunch och mer fika. I klassen är vi 12 elever, fyra killar och åtta tjejer. Vi kommer i princip från hela Sverige, allt mellan Småland till Västerbotten. Vi har under den här första tiden lärt känna vandra genom lekar, att var och en berättat delar av sin livsresa och bara genom att umgås. Vi langar upp lite bilder som vi tagit under tiden vi varit här.

Nu är vi här!

Vi fick äran att ärva bloggen av fjolårets klass så nu kör vi. Sen skolstart har vi hunnit med fika, rundvandringar, välkomnande, introduktion av Bibeln, fika, övernattning i fjällkåtan, topptur till södra Sytertoppen, renar, fika, snögubbar och snöänglar.
Fortsättning följer
 

Bibelfjäll 11/12

I Hemavan, på SMU Fjällgård för ett år sedan var vi 15 nervösa (det var i alla fall jag) ungdomar som blev Bibelfjäll, klass nummer 2 i ordningen. De 15 unika individerna blev 14, för att sedan öka till 16 st. SEXTON STYCKEN! Vi skulle komma att dela på det mesta.
 
Den första prövningen blev vårt boende: annexet. Den första tiden bodde vi faktiskt i ett smärre byggkaos som efterhand blev mer och mer beboeligt. Vi bodde två-och-två i rum som inte var större än 10 kvm och med ett litet antal duschar och toaletter (i vår byggnad) fick vi samsas även där. För att inte tala om köket och vardagsrummet när allt blev klart. Var ska soffan stå? Vilken film ska vi se? Vem är det som inte plockar undan disken efter sig? och Ryms jag att laga mat vid spisen nu?
 
Mycket var nytt i början för de flesta. Vi skulle lära oss att använda Bibeln i vardagen och läsa och studera den under ett helt år. Vi skulle lära oss att leva på fjället i olika årstider och med olika hjälpmedel/utrustning. Vi skulle lära oss att möta människor, både i byn och på olika platser vi åkte till. Bibeln, fjället och mötet var tre ord som vi fick höra många gånger under den första tiden. Eller egentligen under hela året eftersom det är de tre ståndpunkter som Bibelfjäll håller sig kring. 
 
 
 
Allt eftersom gick tiden. Vi fick ha kurser i hur man leder en grupp, hur den perfekta ledaren ser ut, hur ledaren i en grupp ska fungera perfekt, om en ledare kan vara perfekt. vilka egenskaper en ledare ska ha, osv. Enligt oss elever blev det ett evigt tjat om ledaren vid vissa perioder men visst är det väl så att man lär sig genom att repetera? Som sagt, tiden gick och vi kom allt närmre varandra som klass, trivdes i byn, blev oerhört väl omhändertagna såväl av lärare och anställda på SMU Fjällgård som av faddrar och övriga bybor.
 
 
 
Det som är Hemavans styrka är värmen som finns i byn (alltså inte värmen temperaturmässigt) och närheten till naturen. På hösten hade vi mycket regn, rusk och grått väder. Men det stoppade inte oss för det mesta vilket har lärt oss att vädret på fjället inte alltid är bra men man kan ha kul ändå. Under vintern hade vi ett helt underbart läge i förhållande till skidbacken. Att få åka ner till liften direkt från ytterdörren och sedan åka upp i backen är det inte alla som har möjlighet att göra. Lyx stavas det.
 
De sista veckorna uppskattades rumskamraterna, gemenskapen vi hade i köket, löptävlingen "först till duschen", hela byn Hemavan och allting som hade med Bibelfjäll att göra. Sista dagen grät jag, Linnea, hela dagen och det var jag inte ensam om. Men det var inte bara ledsna tårar utan även glada. Det var såklart sorligt att lämna mina fina klasskamrater som alla är underbara och fina människor. Vi har varit med om mycket tillsammans och utvecklats med varandra, ja allting kan inte skrivas ner här. Men det är ändå med glädje som jag kan se tillbaka på året i Hemavan och ett steg vidare i livet att lämna det bakom mig. Jag kommer alltid att minnas det i mitt hjärta och aldrig förlora alla värdefulla kunskaper jag har fått.
 
I Hemavan, på SMU Fjällgård idag är det nya nervösa ungdomar som blir Bibelfjäll, klass nummer 3 i ordningen. De kommer att dela på det mesta. Guds välsignelse över er! 
 
Kram Linnea Åkerström, fd. bibelfjällare.
 
 
 

RSS 2.0