"Hints" från den gångna höstterminen

(720p rekommenderas)

Jullov

Efter en vecka med julspel, städning och julavslutning med faddrarna så lämnar Bibelfjäll år 2 Hemavan och kommer tillbaka nästa år, 9 januari!


Vi önskar er en god jul, ett gott nytt år och Guds välsignelse!

Julevangeliet

Måndag till onsdag denna vecka har vi spelat och spelar vi julspel för förskolan - åk 6. Vi gjorde inte ett julspel som man tänker sig ett traditionellt. Istället utspelar sig vårt julspel utanför och i värdshuset. Barnen får själva vara med i spelet och agera med oss. Spelet speglar hur det kan ha varit att vara en vanlig människa under Jesu födelse och hur reaktionen på födelsen kan ha varit. Svårt att förklara men jag hoppas att ni förstod.
Som ett komplement till julspelet det gjorde jag (Linnea), Tove och Jesper ett julevangelium som barnen skulle få efter föreställningen. Texten är hämtad från Barnens Bibel och bilderna har Jesper tagit. Här är en bloggversion av det häftet.

Julevangeliet

Vid den här tiden befallde kejsar Augustus i Rom att alla människor i hans stora rike skulle betala skatt. De måste skattskriva sig i den stad eller by som deras släkt en gång kom ifrån.


Josef måste därför gå den långa vägen från Nasaret i Galileen till staden Betlehem i Judeen för att skattskriva sig tillsammans med Maria.

Maria skulle snart föda sitt barn. Hon blev mycket trött av den långa resan.

 


När de äntligen kom fram till Betlehem, var värdshuset redan överfyllt av människor. Josef och Maria var fattiga. De fick bo i stallet, där oxen och åsnan hade sin plats.

Medan de var där, var tiden inne för Maria föda. Och hon födde sin son och lindade honom och lade honom i en krubba.


Samma natt vaktade några herdar sina får på ängarna utanför Betlehem. Då blev himlen ljus som på dagen, och en ängel stod framför dem.
Herdarna blev mycket förskräckta. Men ängeln sa: "Var inte rädda. Jag bär bud till er om en stor glädje, en glädje för hela folket. I dag har en frälsare fötts åt er i Betlehem. Han är Messias, Herren. Och detta är tecknet för er: Ni ska finna ett nyfött barn som är lindat och ligger i en krubba."
Plötsligt var där tillsammans med ängeln stor skara änglar, som sjöng lovsång till Gud:

Ära åt Gud i höjden och fred på jorden åt människorna,
som han älskar!När änglarna hade farit ifrån dem upp till himlen, sa herdarna till varandra: "Låt oss gå in till Betlehem och se det som har hänt och som Herren har låtit oss veta."
De skyndade i väg och fann Maria och Josef och det nyfödda barnet som låg i krubban. När de hade sett det, berättade de vad änglarna hade sagt till dem om detta barn. Alla som hörde det blev häpna över vad herdarna sa.


Maria tog allt detta till sitt hjärta och tänkte mycket på vad det kunde
betyda. Herdarna vände tillbaka till sina får och tackade Gud för vad de hade fått höra och se. Allt var så som änglarna hade sagt.
Maria och Josef gav sin pojke namnet Jesus, precis som ängeln hade sagt.Skidåkning på hög nivå

Denna vecka så är vi ute i backen och åker skidor.
Vi började veckan och måndags eftermiddagen med att få lära oss om hur vi ska sköta våra skidor.
Hur vi "slipar" stålkanterna och hur vi vallar våra slalomskidor.

Tisdag morgon så ska vi vara klara kl 8.00 men denna dag så vaknade vi av strömmen var borta och vi fick kliva upp göra frukust så gott vi kunde.
Vi var klara till 8.00 och då begav vi oss på färden upp till Fjällparken för att hyra telemarksskidor.
Tog oss ca 2 timmar innan alla hade fått grejer och vi fick vänta lite till på att liften skulle öppna. Så vi gick in och hade vår dagliga andakt.
När vi väl tog oss ut i pisten så fick vi lära oss hur man gör för att åka telemarksskidor.
Här får ni de tips vi fick:
1:Ploga (För att lära oss skidorna fick vi börja med att ploga ner och ser hur det funkade)
2:Grundställning (Efter plogandet så fick vi gå över till grundställningen som man ska ha när man åker)
3:Promenad (Vi skulle lära oss att svänga och då ska man göra ett promenad steg)
4:Banan (För att lära sig att sätta i stålkanterna så ska man vara som en banan. Denna övning fick vi göra utan stavar)

Idag så är telemark övningarna klara och jag tror att vi alla är nöjda. Vi har fattat grejen med telemark och några har fastnat för grejen och kommer att hyra hela säsongen.
Jakob och Tove har idag fått börja på en kurs för att lära sig köra skikart. Alltså slalom för personer som är handikappade, så att även dem ska kunna åka. Det ser svårt ut i mina ögon men av vad jag sett så ser det ut att gå riktigt bra för dem att styra skikarten.

I morgon så ska vi få lära oss om alpint och se vad det finns att ge där.
Tills vidare får ni lite bilder sedan helgen då vi bla hade gudstjänst och även från vår åkning med telemarkskidorna. NJUT!


Julmarknadsfika i Tärnaby Vi höll i gudstjänsten i Tärnaby och här dansade några

Backen sprutas med snö

Telemark åkning

Telemark åkning

/Moa

RSS 2.0