Videoblogg, avsnitt 2 - Skidpremiär

Efter mycket tekniska problem och mankemang så kommer nu, en aning försenad, avsnitt två i vår videoblogg. Följ med på vår skidpremiär på Brakkon! /Johannes
 

Gr8 i gr8!!

I veckan har vi haft glädjen att ha Elisabeth här uppe igen, vilket har innburit "häng med patriarkerna" (som Elisabeth själv uttryckte det) samt en spännande själavårdslektion om människans utveckling och gudsbilder genom livet. Under dessa tre dagar lärde vi oss alltså allt som är värt att veta om Abraham och Sara (och Hagar förstås), Isak och Rebecka samt Jakob, Rakel och Lea. Intressant värre!
 
Onsdagen avslutades med en kvällslektion i grottans tema, där Parne berättade om grottornas tillkomst och hur man på bästa och säkraste sätt kryper i en grotta. Såklart väntade en grottur därnäst, faktiskt både under torsdagen och fredagen. Under torsdagen "värmde vi upp" med en tur till Kåtaviken och Östra Jordbäcksgrottan. Det blev en spännande dag på många sätt, kanske mäktigast var att sjunga "Du omsluter mig (på alla sidor)" a capella i ett becksvart grottrum, där man varken såg bättre med öppna ögon än med slutna ögon. För de riktigt våghalsiga erbjöds en trång krypning/ålning genom den s.k. "Råttgången" och därmed var lyckan gjord!

 
Idag var det följaktligen tolv otroligt taggade bibelfjällare som vid 6-snåret steg upp för att göra sig iordning för ännu en dag under jord. Dagens tur inriktade sig på Norge och Jordbrugrottan. Det var dock inte många av oss som väntade sig denna helt nya värld breda ut sig, när vi gick upp i den fridfulla björkskogen och skådade det, till synes, lilla hålet i marken (som visade sig vara riktigt stort eller rättare sagt väldigt lååångt!!). Inuti grottan sattes både cellskräck, mörkerrädsla och kroppskontroll på prov - saker som jag tycker att vi alla hanterade med bravur. Det var inte det allra lättaste att ta sig fram genom de vindlande och trånga gångarna, men det var sannerligen värt all möda när vi till slut kommit så långt in i grottan att vi kunde beundra ett otoligt vackert landskap av vattenfall (observera: inuti grottan!). Mojo skrattade högt för sig själv när han senare under middagen förnöjt tänkte tillbaka på upplevelsen. Efter en fyra timmars tur inne i kalkutrymmet, kunde vi vara ganska eniga om att vi upplevt någonting fullständigt obeskrivligt. Man måste alltså testa själv för att helt förstå vad vi menar. Och "grotting", som det så fint heter, är något vi varmt rekommenderar, det tror jag att vi alla är överens om!! Guds frid!
 
/Emilia
 

TACKSAMHET

Efter en helg som denna kan jag inte vara annat än enormt tacksam. Jag har så fina människor runt omkring mig som är så omtänksamma och tar hand om en. 
För mig är det första gången jag flyttar hemifrån och då är det vanligt att man då och då kan känna en skvätt hemlängtan. I fredags var en av de dagarna då känslan kom krypandes, dels för att många i klassen skulle få besök av vänner och familj. 
 
Min rumskompis Lovisas familj var bland annat här på besök och de tog han om mig som deras egen. Jag fick följa med ut på vandring och blev även bjuden på middag på värdshuset. 
 
Linnea hade också besök i helgen och även där blev jag inbjuden på kvällsmys med film, glass och kladdkakssmet och sedan dagen efter en tur till Rutjebäcken. Jag beundrar människor som är snabba på att öppna upp och bjuda in och få en att känna sig som en i familjen och det är just det jag har fått känna mig de här dagarna. 
 
 Linnéa och jag vid Rutjebäcken
 
Igår när jag kommit hem från Rutjebäcken kom Mojo och erbjöd mat på sibylla mot att vi hjälpte till och bära ved hemma hos honom. Medan jag stod där och bar ved kom en känsla av tacksamhet över mig. Tänk att jag kan få hjälpa Mojo med något. Han som annars alltid är överallt och jobbar väldigt mycket kan JAG få hjälpa. 
 
En annan sak som jag är tacksam för är att jag har en kropp som är pigg och orkar vara ute och röra på mig. Det är något som man inte ska ta för givet. Jag har alltid klassats som en rätt så lat människa, och idag går jag bibelfjäll och är ute och vandrar flera gånger i veckan. Nu i helgen har jag dessutom varit ute två dagar FRIVILLIGT. Tänk vad lite härlig fjällsluft kan göra med en. 
 
Framförallt är jag tacksam att jag har möjlighet att ta ett år helt för Gud och få fördjupa mig i bibeln. Det känns jätte skönt och nyttigt att få komma bort från "verkligheten" och lära känna mig själv, Gud och andra bättre, samtidigt som jag får vara ute i naturen och se på allt vackert som Gud har skapat. 
 
För att summera den här helgen kan jag säga att den har varit kanon! Perfekt väder, härligt sällskap och god mat!
 
 
Till sist vill jag utmana dig att stanna upp ibland och tänk igenom vad du är tacksam för.
 
Over and out. 
/Elo

SÄSONGENS FÖRSTA ÅK

Vilken dag och vilket väder! Tidigt imorse steg vi upp för att äta en stadig frukost och packa bilen. Klockan 7 började vi våran vandring upp mot snön. Vi åt frukosten över de tunna molnen som hängde sig kvar i dalen medans solen gick upp över de snötäckta topparna i norr. Det var så vackert, vilken morgon!! Ja allt var ju kanske inte en dans på rosor. Jag klämde ett finger i bildörren det första på morgonen (kommer antagligen behöva amputera hela armen), väskan var tung med pjäxor och skidor, vi hittade inte stigen, det var blött och vi ramlande. Men väl uppe på snön fyra timmar senare var allting så värt det! Säsongens första åk. Det är nästan så att det är något heligt över det. De starkaste och modigaste i gruppen slängde genast på sig pjäxorna och sprang upp. 200 meter perfekt snö, bra lutning och fjärilar i magen. Ja den här dagen kommer vi alltid att minnas. Hur underbart är inte svenska fjällen?
 
 Kram Emmy

Vi rekar på Bracken

Igår var det dags. Det bara kittlade i kropp och själ. Åh, längtan var så stor. Tänk - känslan av vinden som viner i farten, skidorna skär, snön sprakar och livet är underbart. Tänk VINTER, SKIDOR och LYCKA!! Igår begav vi oss helt enkelt ut och rekade snö. Bilen styrde mot Bracken för att se hur goda möjligheterna var. Och ja, i morgon beger vi oss dit igen för att få säsongens första åk. Det kan hända att det blir ganska jobbigt, törstigt och utmanande men vi är övertygade om att det är värt! 
 
Idag är vi för övrigt komplediga och planerna för dagen ser lite olika ut. En del av oss får besök i helgen och det är alltid kul! Själv får jag besök av min tvillingsyrra och det blir nice! Nu skall jag och möjligtvis någon kompanjon dra ut på fjället. 
 
Ha det fint gott folk! GVD! /Elin
  

This is our crib

Nu är det premiär för Bibelfjäll 12/13:s videoblogg! I första avsnittet visar klassens äldste, Oscar, dig runt i annexet, vårt boende, vårt crib. Du får uppleva lite av vår vardag och se hur vi bor. Enjoy! /Johannes
 

Nu och då!

I regnet och rusket här på gården värmer i alla fall sommarminnena (ur och skur är väl i och för sig inget som hindrar en bibelfjällare, jag har minsann varit ute på en långpromenad och nu är Elin, Oscar och Anton ute på en joggingtur), jag minns så väl när jag och Elin efter några dagar här tog med oss våra små fioliner och satte oss i Kvarnforsen, mysigt värre!
En annan fin stund som dyker upp i minnet var när vi var uppe på södra syter, så galet varmt och grymt härligt väder.

Åter från drömmarnas land, idag har vi lyssnat på en samisk präst, Bo Lundmark, som med stor entusiasm berättade om hur kyrkan hade varit mot samer och sånt.... och.... avslutningvis Morgon mellan fjällen på samiska, villken upplevelse!

//Eva

THS:are överallt!

Igår kom det massa (i våra mått mätt) elever från Stockholms teologiska högskola, om det inte vore för glaciärturen och Rutjebäcken skulle det nästan kunna ses som veckans händelse. De stannar tills på söndag och bidrar med liv på gården, mycket skratt, gott humör och någon känsla av civilisation. Tyvärr bidrar de även med långa köer i matsalen och idag tog de vårt bord vid lunchen, men... man får ta det onda med det goda, det är trots allt de som är gäster ;)
Idag har vi för övrigt varit ute och fiskat men vi får nog hålla oss till människofiske i fortsättningen för fiskarna verkade inte nappa på våra tankar alls...
Som någon kanske har hört/läst så har det varit två 22-åringar som fastnat på Södra Sytertoppen (som jag faktiskt också bestigit, så det så ;) ). Vår fjälledare Mojo har varit borta i nästan två dygn för att de letat och letat och letat i snö och dimma. Vi här har verkligen haft de unga killarna i våra tankar och bett för dem och räddningsarbetet, tack och lov har allt gått väl och de har nu kommit ner och mår bra. MEN, jag måste bara säga, de var inte på en glaciär som svt säger (kände bara att jag behövde få säga det).
En stor eloge till den fantastiska fjällräddningen som består av ideellt arbetande människor som åker hemifrån och är borta från vanliga jobbet, jobbar stenhårt, natt och dag för att rädda liv bland fjällen!

//EvaGlassigt på glaciär!!

Den här veckan började på kanske bästa tänkbara sätt, dvs. med tonerna till en pampig körversion av "Morgon mellan fjällen" på högsta volym ljudande i hela Annexet. Med andra ord kändes det inte helt fel att på måndagmorgonen stiga upp för att ta sig an en ny, spännande vecka här på Bibelfjäll. Det var till och med så lyckat att vi fortsatt med detta ljuvliga uppvaknande resten av veckan och bestämt funderar på att göra det i fortsättningen också. Skoldagen innehöll "Inför" och "Egentid" följt av teori inför tisdagens stundande glaciärstrapats. På kvällen fick vi besök av ett gäng livliga scouter som vi fick förmånen att både leka och äta "korv med bröd" tillsammans med.

Tidigt på tisdagmorgonen stuvade vi in våra ryggsäckar i bilarna, försedda med allt som kan tänkas behövas på en glaciärtur, dvs. isyxa, stegjärn, klättersele, rep och rejält med fika. Därefter styrde vi mot riksgränsen och glaciären Okstindbreen i Norge. En timmes asfaltväg och ytterligare en timmes slingrig grusväg senare, började vi vår vandring upp mot "breen" som glaciär ju faktiskt heter på norska. Efter en ganska påtaglig stigning kunde vi äntligen skymta glaciären bakom bergsväggen, en mäktig syn som oundvikligt framkallade en viss "Ice Age-känsla" hos mig. Inknutna i två replag med stegjärnens sylvassa taggar under kängorna och isyxorna i stadiga grepp, stegade vi sedan ut på den grön-blåa isen för att undersöka dess sprickor samt öva lite stegteknik. Dagens höjdpunkt tyckte många var att säkra och klättra med klätteryxor uppför en brant isvägg samt att öva "self-arrest", genom att kana nedför snösläntar och rädda sig själv med hjälp av isyxan. Sammanfattningsvis innehöll denna dagstur en otroligt häftig försmak av vintern som vi nog sent kommer att glömma!

Denna vackra höstdag har vi, precis som Linnéa skrev, tillbringat vid Ruttjebäcken, där vi räknade grytor, badade (OBS! endast Elin) och gick upp på kalfjället för att avnjuta vår medhavda matsäck. Mätta och belåtna sträckte vi sedan ut oss i solen och bara njöt av Guds skapelse och det underbara vädret. Och jag kan knappt tro att det är sant - vi gick i skolan idag!!
/Emilia
Hoppfull Livsglädje

Innan jag kom hit till bibelskolan hade jag hoppfull rädsla..
jag tror jag kan tala för oss alla då jag säger så.
Hoppfull rädsla - förväntan, oro, ängslan, ångest, förhoppning, en önskan..
över hur vårat år på Bibelfjäll kommer vara.

För mig är denna dagen plötsligt något mer än vad jag väntat mig,
den där rädslan i all hoppfullhet har idag blivit till livsglädje.

Vi har precis kommit hem från en fantastisk och på något sätt ödmjuk tur vid Ruttjebäcken och på vägen hem slogs jag av en känsla som sa: "ÅH nu är jag hemma, det är vackert och innerligt uppskattar jag den här platsen!"

Det är ganska precis en månad sedan vi kom hit och till de resterande åtta månaderna, känner jag hoppfull livsglädje! Gud är god!
Det jag försöker säga är att vi har det bra och jag är tacksam!

/Linnéa

Bilder från pilgrimsvandringenFina söndag

Solen lyser himmeln blå och ja- det är skönt att leva då!/ Elin

En pilgrims funderingar...

Hösten är här, löven börjar så sakteligen att gulna, blommorna blir allt färre och gräset bleknar mer och mer för var dag som går. Bergstopparna lyser vita av nysnö mot himlen och hela Guds skapelse är förunderligt vacker. Det är med Guds stora nåd som vi får vakna upp dag efter dag och ständigt upptäcka nya vidder i den underbara värld som han skapat åt oss.

I veckan så var vi på pilgrimsvandring till Norrasytertoppen. Vägen dit var längre och mer strapatsrik än vad någon av oss hade väntat. Det första hindret vi mötte var en mycket vattenrik och bred bäck som vi var tvungna att på något sätt korsa. Vår gode vägvisare Mojo ansåg att barfotavadning var det bäst lämpade sättet. Den isande kylan bet sig fast i våra fötter och en å annan känga hamnade i vattnet. En upplevelse vi sent kommer glömma. Väl på andra sidan drog den friska fjällvinden fram med snö.

Längre upp i backarna mötte vi renar. Och ännu längre upp så tilltog både kylan och snöfallet. Vi strävade vidare för att finna lä där vi kunde få en stunds vila och äta vår goda mat. Efter att ha klättrat uppför ett av många stenrösen fann vi två stora klippblock där vi fann för gott att rasta mellan.

Vi fortsatte sedan vår färd mot toppen men när vi kunde sikta vårt mål var vinden för hård och kall för att få en mer eller mindre behaglig topptur så vi vände innan toppen var nådd.

På hemfärdsdagen så vandrade vi i tystnad medan vi begrundade Guds underverk.

frid / Hanna

En liten kärleksförklaring

Från mig till er. Nu sitter jag på bussen påväg mot Småland. Jag kom inte ens till Tärnaby innan saknaden smög sig på. Precis som att jag räknar timmar, minuter och sekunder till min nya röda panda föds i tiny zoo så räknar jag också tiden tills jag är i Hemavan med er igen. Varje dag så häpnar ni mig med era fantastiska personligheter och egenskaper. Vilken lycka ni är för mig.  Tänk på mig och be för mig den här veckan. Jag behöver all styrka jag kan få.
Kram Emmy

Tillbakablick...

Efter snart tre veckor på Bibelfjäll tänkte jag att det var dags att göra något åt alla filmklipp som jag samlat på mig. Så, här är resultatet - en tillbakablick på första veckan. Avnjuts bäst på fullskärm med högsta kvalitet. /Johannes

Fårhagar hit och fårhagar dit!

Den här helgen har jag hängt med mina faddrar, en upplevelse jag sent kommer glömma. För det var nog första och sista gången som jag flyttade en fårhage från ena sidan vägen till andra. I lördags var vi någonstans i närheten av Sorsele och faktiskt även inne i Soresele för att hälsa på min fadders bror. Med andra ord blev det en del bilåkande, men det var trevligt. På kvällen var i deras stuga, men det gick inte att åka bil dit utan det var att hoppa i båten där vägen tog slut, inte det man är van vid direkt. Nu är jag i alla fall hemma i annexet igen. PS. Huset där min faddrar bor i skulle passa in exemplariskt i filmen jägarna. DS. /Anton

Chill i dill!

Idag har vi som varit här haft en riktigt soft dag, mest chill, lyssnat på musik och spelat musik och spel. Höjdpunkten var absolut vår egengjorda pitepalten, ett projekt som bjöd på sammarbete, kladd och potatisstärkelse (tror vi, kändes mest som jäst). Nu ikväll har det spelats Alias här i annexet och stämningen har varit på topp! // Elin, Eva, Oscar och Emilia

Harmoni

Igår kväll begav sig några av oss i klassen till Fjällfinakåtan för ytterligare ett besök. Denna kåta verkar för en del ha blivit "the place to be" på fredagskvällarna. Vi får väl se hur länge denna fina tradition lever vidare. Väl i kåtan hade vi det helt enkelt bara det sådär allmänt gött och mysigt. Sovsäcksmys och bokstavskex har visat sig att vara en oväntat bra kombo. :) Idag begav vi oss ut på fjället på en liten tripp. Dagens tema var harmoni och i några timmar försökte vi helt enkelt leva efter denna grundtanke och filosofi. Solen sken, vi vadade (och halvt badade ;)), tog kort, njöt och hade en ypperlig förmiddag ute i det fria. Hemma i vårt kära annex har vi i kväll bakat kladdkaka, kollat film och lördagsmyst. Nice! Shipp i lingonskogen! / Elin

RSS 2.0