Läger

Nu har ännu en vecka paserat och som Judit nämnde i förra inlägget så har vi gått igenom delar av samuelsböckerna och konungaböckerna. Det har varit intressant har fått en öveblick på hur det var under 1200-300 F.kr. då det levde massa kungar som byttes ut hela tiden och under vilka århundraden som vissa specifika händelser i Bibeln ägde rum.

vi har oxå planerat en del denna vecka. Vi började i torsdags förmiddag att planera inför storstadsveckan" som äger rum v. 45. då vi ska till Umeå o hälsa på, de verkar bli en rolig vecka, mer info kommer i senare inlägg då vi varit där.
Vi planerade oxå inför den här helgen som har varit nu då det har varit ett gäng ungdomar från Öppen Gemenskap i Umeå här, vilket har varit riktigt skoj. Igår var vi med dem en sväng på badhuset (där vissa av oss tänkte dricka upp bassängen) och idag tog vi med dem till ruttjebäcken. Tråkigt bara att vi har sån otur med vädret, småregnat hela dan... men vi hade skoj ändå. Är en riktigt häftig plats, man får se massa häftiga formationer som vattnet har format och man kommer riktigt nära o kan känna vatttnets enorma kraft när det drar ner genom berget.
Imorgon är tanken att vi ska ta med dem upp till Fjällfinakåtan och leka och bjuda på lite gott tillagat över eld, hoppas på att vädret blir bättre.

Till sist det viktigaste som hänt i veckan: Jag fyllde år igår (läs söndag) Så GRATTIS mej!!!!

/Jesper

En Oktober vecka.

Den här veckan har varit ännu en inne vecka.
Första hälften av veckan tog Elizabeth oss igenom Rut och större delen av Domarboken.
Andra hälften av veckan kom Bengt Järlund upp från Lidingöfolkhögskola för att ha en kurs i ledarskap och om hur olika grupper samt vi själva fungerar. En mycket analyserande och provocerande man som hade mycket intressant att säga!
Inne veckan kompenserandes med en ute tur till Fjällfina kåtan för de flesta utav oss medan vi andra åkte till Vilehelmina för att fira Jonathans födelsedag. Grattis Jonathan!
Snön har kommit igen! Förhoppningsvis för att stanna.
Snökanonerna har prövats i backen.
Photocredits Simon Marksén.
Photocredits Simon Marksén.
Och den första snögubben är byggd.
Photocredits Emma Elisson.
Photocredits Emma Elisson.
Annars är det mesta som vanligt. Kaffe drickandet och pingis spelandet fortsätter. Jag har lärt mig att vika pappers grodor. Höstmörkret tränger sig på. Och vi trivs :)
Veckan framöver kommer att vara ännu en inne vecka då P-O kommer att ta oss igenom delar av Samuelsböckerna och Konungaböckerna. Till helgen har vi "Öppen gemenskap lägret" att se fram emot och sen blir det höstlov!!!
Stay tuned.

Vecka 41

Eftersom jag har fått förtroendet att skriva på bloggen tänker jag nu berätta om allt pinsamt som var och en av eleverna gjort.

 

Eller inte föresten, what happens in Annexet, stays in Annexet. Istället har jag valt att utnyttja det här inlägget till att reflektera över årets elevers växande fanatism.

 

Vi bor jättetillsammans. Vi, som inte kände varandra innan, som knappt känner varandra ännu. Alltid tillsammans, hela dagarna. Hur kan det fungera? Är det inte påfrestande? Tydligen inte, inte särskilt.

 

Men är det bra att vi som studerar samma ämne också bor ihop, umgås ihop och, om inte är ihop så åtminstone finns och lever ihop? Många av oss är här för att växa i tron, det är lätt gjort i den här miljön.

 

Tänk dig en nynazist. Hemma kämpar han mot samhällets påtryckningar. Han tror på sina åsikter men det är inte lätt i värld där så många är emot honom. Så flyttar han till ett nynazistkollektiv i en liten by. Plötsligt tycker alla som honom, allt tvivel är borta, fanatismen växer. Nynazisten vågar tänka det som han inte vågade tänka förut. Skönt, för honom. Allt blir enkelt när alla tycker likadant.

 

Det är precis en sådan miljö vi lever i här på Bibelfjäll. Med undantaget att inte är nynazister utan kristna. Här är det lätt att vara kristen. Vi är lägerkristna på heltid. Vår fanatism växer. Det är enkelt att tro även det vi inte vågade tro förut, här där alla tror samma sak.

 

Nej, så är det inte, vi utbildas inte till fanatiker, tvärt om. Vi har lektioner här där vi faktiskt brottas med en del svåra frågor. Som varför säger Gud i sin lag att man inte ska döda men samtidigt att den som jobbar på vilodagen ska dödas? Skapade Gud verkligen världen på 6 dagar och var Adam och Eva verkligen de första människorna? Om svaret på föregående fråga är att vi inte tolkar dessa historier bokstavligt, hur ska vi då tolka jungfrufödseln och Jesu vattenpromenad? Är det okej att ljuga för att skydda någon annan? Är det rätt att gå lumpen? Bör poliser få använda våld?

 

Vi svarar på dessa och många andra frågor genom att studera Bibeln och tolka vad vi läser. Just tolkningen är det viktiga. Ibland tolkar vi olika och ibland finner vi inget tillfredsställande svar. Det är det som skiljer oss från fanatiker, att vi ser att det finns olika tolkningar och att det är svårt att veta vad som är sant. Vi diskuterar och respekterar, ibland går vi till och med i andra roller och argumenterar helhjärtat för det vi inte tror på, för att få perspektiv. Vi växer tron, tror jag.

 

Jag skriver om det här för att vi jobbade med just svåra frågor och bibeltolkning på den gångna veckans enda Bibellektion, eller dag. Det var en av de intressantaste dagarna hittills enligt mig. Jag är inte här för att pränta in Bibelns berättelser i hjärnan, jag är här för att få svar genom att läsa Bibeln, diskutera och tolka, och be. Det var just det vi gjorde i onsdags.

Andra hälften av veckan spenderades i och kring Malå där vi bland annat:

 

  • var med på ungdomsgården Kosmos
  • höll i en fantastisk ungdomsgudstjänst innehållande bland annat drama, sång, vittnesbörd och förbön
  • medverkade i söndagens gudstjänst
  • besökte Kristineberg och S:ta Anna Underjordskyrka

 

I början av veckan var vi på Gurkfjället och lärde oss lite om karta och kompass, bilderna nedan är därifrån och tagna av Oscar.

/Hans

Ungdomsmöte i Malå

Nu sitter vi i Malå Missionskyrka efter vårt ungdomsmöte, ett riktigt bra möte med mycket folk och härlig stämmning. De var roligt att få genomföra ett möte där vi själva hade fått planera, leda lovsång, spela drama, dela vittnesbörd och förbönsstund. Vi är riktigt glada och fyllda av Guds härlighet och hoppas att vi kunnat dela detta med ungdomarna och församlingen.
Vi ser fram emot morgondagen då vi ska vara med på deras gudstjänst där P-O predikar och vi medverkar med några sånger, därefter blir det sopplunch och hemfärd.

over and out Bibelfjäll

Första snön!

Igår föll första snön över Hemavan land. Som ni ser på den oerhört bra bilden så la det sig ett vitt täcke på marken. Idag är det täcket borta, men det är ju en annan sak!
 
 
/Linnea

11-10-10

Nu har vi varit här i Hemavan i åtta veckor och är inne på den nionde. Tiden går hur fort som helst!
Förra veckan inleddes med att vi, i våra smågrupper, fick i uppgift att förbereda varsitt drama om Mose och Josuas liv. Det var lite knepigt att få med allt, eftersom det trots allt finns en del viktiga händelser i dessa killars liv, men måste ändå säga att vi var grymma! ;)
Kan nu konstatera att det inte är helt nyttigt att dricka blod, man måste se upp med bäst före datumen när man är i en öken och vill man ha en egen stad gäller det att ha bra kondition och starka lungor. Bra att veta!
 
I torsdags var det dags för vår andra grottur, så för att tagga igång såg i filmen "Sanctum". Rätt skönt att vi faktiskt bara skulle krypa och inte dyka i grottsystemet. Vår tur gick till Norge och Hatcham Hole - coolt namn eller hur?!
Som man kan höra på namnet var detta en riktigt bra grotta! Vacker med de vindlande mjuka formerna som samtidigt är så hårda o kalla. Dessutom fanns det passager av klättring. Kan inte bli mycket bättre än så. Enligt min mening var hela turen väldigt lyckad! Och endast till priset av några nya blåmärken.
 
Helgen har vi spenderat på lite olika håll. Några av oss var i alla fall till Vilhelmina där vi hjälpte till med pannkakskyrkan. Faktiskt riktigt roligt att stå ute mitt i natten o grädda plättar. Förhoppningsvis kan det också leda till något mer.
 
Fler bilder på vad som händer här i fjällen kommer så småningom. Håll tummarna! Eller kolla på fb.
/Tove

Veckan som gått

Eftersom jag själv inte befunnit mig i Hemavan i helgen så har jag inte haft en aning om vad de andra gjort men ni har ändå fått en uppdatering så kolla det tidigare inlägget.
Tänkte i alla fall sammanfatta veckan som gått.

Måndag och Tisdag började vi med att få lära oss om Abraham en av våra stamfadrar och sedan även om stamfadrarna Isak & Jakob.
Vilka dessa människor är och vad dom gjorde i sin tid. Deras relation med Gud.
Vi pratade även lite om frestelser och prövningar. Hur dessa hör ihop och kan vara lite lika och ack så svåra att hantera i livet.

Tisdagen hade vi det som kallas grupp. Vilket är grupper vi har blivit indelade i och får ha möten lite djupare. Läser ur någon bok som får oss att tänka till lite extra och sedan kunna diskutera sakerna en stund, hur vi ser på det. Vi ber för det som behövs be för.
Detta är nog en av mina höjdpunkter under veckan :)

Onsdag blev det sovmorgon för oss och eftermiddags lektion med Mojo, där vi gick igenom teorin för grottkrypningen.

Torsdag blev det ändring i schemat för vi har vädret emot oss denna höst & sjukdomar! Så det blev en teoridag i stället för en utedag. Teorin vi fick lära oss var om första hjälpen och vad man göra. Vi övade bla HLR, och lite hur vi ska göra om det är andra skador(skador,brytnaben & armar mm).
Det viktigaste vi lärde oss var att det ska alltid finnas fria luftvägar så att personen kan andas! VIKTIGT!!

Fredag och äntligen ja äntligen så fick vi åka ut på tur igen efter nästan 2 veckor med bara teori.
Vi åkte till Kåtaviken ca 40 min från Hemavan mot Mo I Rana och gick ca 1 kilometer upp på fjället där vi fikade lunch. Sedan blev det grottkrypning av bara den.
Det var en mycket häftig upplevelse. Det är svårt att förstå hur allt kan gå ihop i naturen när Gud har skapat den. Men jag säger bara HÄFTIGT!!
Mitt tips: pröva på att få krypa i grottor :) Det ger en enormt mod och offartbart med erfarenhet.

Nu är denna vecka över och i morgon börjar en ny.
Håll utkick efter uppisar från oss här :)

//Moa

Norra fjällnäs

Igår var vi som var kvar i annexet över helgen till Norra Fjällnäs. Vi var ditbjudna av fadderfamiljerna som bor där. För er läsare som inte vet vad faddrarna är så är det familjer i området kring Hemavan som har lovat att hålla lite extra kontakt med en/två st. bibelfjällare under året. I Norra Fjällnäs fick vi se var en av de samiska nomadskolorna låg på omkring 1940-talet (om jag inte minns fel). Elin, en av faddrarna, berättade om hur det gick till och hur platsen såg ut förr i tiden.
Vi fick även testa baka tärnakaka i bagarstuga. Vissa fick till riktigt runda fina kakor och andra satte eld på stickorna man vände bröden med.
Tove
Linus
Efter bakningen bjöds det på köttsoppa och film från gamalt tillbaka. En bra lördag!
 
/Linnea

RSS 2.0