Julevangeliet

Måndag till onsdag denna vecka har vi spelat och spelar vi julspel för förskolan - åk 6. Vi gjorde inte ett julspel som man tänker sig ett traditionellt. Istället utspelar sig vårt julspel utanför och i värdshuset. Barnen får själva vara med i spelet och agera med oss. Spelet speglar hur det kan ha varit att vara en vanlig människa under Jesu födelse och hur reaktionen på födelsen kan ha varit. Svårt att förklara men jag hoppas att ni förstod.
Som ett komplement till julspelet det gjorde jag (Linnea), Tove och Jesper ett julevangelium som barnen skulle få efter föreställningen. Texten är hämtad från Barnens Bibel och bilderna har Jesper tagit. Här är en bloggversion av det häftet.

Julevangeliet

Vid den här tiden befallde kejsar Augustus i Rom att alla människor i hans stora rike skulle betala skatt. De måste skattskriva sig i den stad eller by som deras släkt en gång kom ifrån.


Josef måste därför gå den långa vägen från Nasaret i Galileen till staden Betlehem i Judeen för att skattskriva sig tillsammans med Maria.

Maria skulle snart föda sitt barn. Hon blev mycket trött av den långa resan.

 


När de äntligen kom fram till Betlehem, var värdshuset redan överfyllt av människor. Josef och Maria var fattiga. De fick bo i stallet, där oxen och åsnan hade sin plats.

Medan de var där, var tiden inne för Maria föda. Och hon födde sin son och lindade honom och lade honom i en krubba.


Samma natt vaktade några herdar sina får på ängarna utanför Betlehem. Då blev himlen ljus som på dagen, och en ängel stod framför dem.
Herdarna blev mycket förskräckta. Men ängeln sa: "Var inte rädda. Jag bär bud till er om en stor glädje, en glädje för hela folket. I dag har en frälsare fötts åt er i Betlehem. Han är Messias, Herren. Och detta är tecknet för er: Ni ska finna ett nyfött barn som är lindat och ligger i en krubba."
Plötsligt var där tillsammans med ängeln stor skara änglar, som sjöng lovsång till Gud:

Ära åt Gud i höjden och fred på jorden åt människorna,
som han älskar!När änglarna hade farit ifrån dem upp till himlen, sa herdarna till varandra: "Låt oss gå in till Betlehem och se det som har hänt och som Herren har låtit oss veta."
De skyndade i väg och fann Maria och Josef och det nyfödda barnet som låg i krubban. När de hade sett det, berättade de vad änglarna hade sagt till dem om detta barn. Alla som hörde det blev häpna över vad herdarna sa.


Maria tog allt detta till sitt hjärta och tänkte mycket på vad det kunde
betyda. Herdarna vände tillbaka till sina får och tackade Gud för vad de hade fått höra och se. Allt var så som änglarna hade sagt.
Maria och Josef gav sin pojke namnet Jesus, precis som ängeln hade sagt.Kommentarer
Postat av: elisabet

Snyggt jobbat elever!!! Ni är grymma : ) : ) God och välsignad Jul!! önskar fröken i Umeå

2011-12-14 @ 09:27:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0